Winterbanden

Uw auto maakt met vier stukjes rubber ter grootte van een foto of een briefkaart contact met het wegdek. Op dat wegdek bevindt zich ook nog vuil als zand en olieresten dus die vier kleine stukjes rubber moeten in de best mogelijke conditie zijn voor uw veiligheid. Goede banden zijn van levensbelang. In Nederland, met zijn vlakke wegen en zachte winters, is er geen regelgeving met betrekking to winterbanden, maar ook hier zijn winterbanden de veiligste keuze. Tijdens de jaarlijkse APK word de diepte van het profiel gecontroleerd en bij het wisselen van zomer naar winterbanden controleren wij ook altijd het profiel van de banden. Mocht dat niet voldoen zullen wij u altijd adviseren de banden te vervangen.

Aanschaf winterbanden

Wij leveren winterbanden voor uw auto maar ook voor uw quad, supermoto, crossmotor, enduro, kart, vrachtwagen, aanhanger kampeerwagen of caravan. De meeste personenautobanden en caravanbanden zijn nog dezelfde dag bij ons aanwezig en andere alle andere winterbanden leveren wij binnen 2 dagen. Montage van winterbanden doen wij vakkundig en snel, als het moet klaar terwijl u wacht.

Bel (0297 78 52 47) of kom langs voor een afspraak
en profiteer van onze duidelijke all inclusief prijzen.

Welke winterbanden moeten onder mijn auto

Neem bij voorkeur winterbanden in de standaard bandenmaat voor uw auto. Heeft u brede banden en grote velgen, kiest u dan voor de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende stalen velgen. Stalen velgen hebben minder last van het strooizout en de pekel die de wegbeheerders in de wintermaanden volop inzetten bij gladheid. Bij gladheid is een breed contactvlak tussen band en wegdek een nadeel. Welk merk winterband kan het beste plaatsvinden op grond van de meest recent uitgevoerde winterbandentest. Kies een band die het beste scoort op de eigenschappen die het belangrijkst en meest bepalend voor het worden gevonden. Zorg voor een profiel van minimaal 4 mm in veel landen geldt deze profieldiepte als norm.Winterbanden mijdrecht

Het veelvuldig monteren en demonteren van de banden is niet goed voor de band en de velg. Er moet toch elke keer weer wat geweld worden gebruikt om banden van hun velgen af te halen en ze er weer op te zetten. Om beschadiging te voorkomen en de veiligheid in achte te houden adviseren we een setje stalen velgen te reserveren. Het is dus handiger om een aparte set velgen voor je winterbanden te kopen. Dan kun je de banden om de velgen laten als je ze in de zomerperiode opslaat. Bovendien bespaar je op kosten voor balanceren en ventielen van de winterbanden door aparte velgen te gebruiken. Tegen de tijd dat de winterbanden onder je auto nodig zijn, kunnen ze snel gemonteerd worden. En in de zomer kunt u dan ook iets aparte velgen onder de auto monteren. Deze hebben dan geen last van beschadiging door strooizout de de zwaardere winterse omstandigheden.

Winterbanden op 2 of 4 wielen

Alleen op op twee wielen winterbanden leggen is zeer onveilig. Beter géén winterbanden dan twee winterbanden. Twee sets verschillende banden onder uw auto of kampeerauto met verschillende eigenschappen zorgen ervoor dat de rij eigenschappen onvoorspelbaar worden. Immers de niet aangedreven wielen hebben ook een functie bij de totale wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil door verschillende bandtypen en daardoor verschil in zijdelingse grip tussen de aangedreven en niet aangedreven wielen zal de wegligging en stabiliteit van de auto in gevaar brengen. Vooral op bochtige wegen zullen deze verschillen belangrijk zijn en het verschil maken voor een veilige vakantie reis.

Sneeuwkettingen en winterbanden

Als u op vakantie in de wintermaanden op bergwegen komt is het in veel landen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken.

Let op: Als u winterbanden heeft geldt deze verplichting ook.

Waar dat verplicht is staat het aangegeven met een verkeersbord met een wiel met sneeuwketting erop. Sneeuwkettingen zijn het beste hulpmiddel om op besneeuwde wegen te kunnen rijden, zeker in de bergen. Houd u er wel rekening mee dat met sneeuwkettingen u met een beperkte snelheid mag rijden. Deze snelheden staan op de verpakking van de sneeuwkettingen.

Caravan en kampeerauto

Nu steeds meer mensen ook in de wintermaanden er met de caravan en kampeerwagen op uittrekken is dit wel een aandachtspunt. Als voorbeeld, in Duitsland is het een algemene gedragsregel voor alle motorvoertuigen. De verplichtingen winterbanden en sneeuwkettingen gelden dus ook voor kampeerauto’s en motoren. U kunt er beter vanuit gaan dat het in alle landen geldt, omdat het in de landen om ons heen al van toepassing is. En u moet door deze landen reizen om verder te komen. Voor caravans is dit anders. Er zijn geen landen waar een verplichting geldt voor winterbanden of sneeuwkettingen onder caravans. Het mag wel en het levert ook voor caravans een betere wegligging op. En veiligheid voor alles.


Voor de vakantie verhuren we ook dakkoffers en verzorgen de APK keuring voor uw auto.
Lees ook alles over de technische kant van de winterband en veel van de vereiste profieldieptes in de verschillende vakantielanden op Wikipedia.